יועץ עסקי פיננסי וארגוני

מומחה בהבראת חברות ועסקים

 מלווה חברות ועסקים

ב 14 שנים האחרונות

עסקים וחברות במגוון ענפים במשק

הצלחות מהפכניות בכל עסק הנדרש להבראה לאחר שהגיע לנקודת שפל בפעילות העסקית פיננסית

ארבל יהודה

052-8825717

 

מעצם הגדרת המושג הבראת חברות ועסקים אנחנו מניחים כי  יש "מחלה לעסק". הבעיה העיקרית נעוצה בעובדה שאף בעל עסק לא יגדיר את העסק שלו שזקוק להבראה ואפילו  חרב מונחת על צווארו

 העסק מתנהל באופן לא תקין, יש סימפטומים למחלה ומעל לכל יש דרגות שונות של חולי כשהאחרונה שבהן הינה כמובן סגירת שערי העסק והתמודדות עם סדרי הסגירה.

מיותר לציין, כי טיפול מונע, או טיפול בשל מוקדם של  ימנע את ההחמרה וההתדרדרות.

במסגרת הדיון בנושא צצו מושגים רבים הבאים לבטא את מצבו הבריאותי של העסק: עסק חי, אזהרת רווח, עסק חדל פרעון, חש' עסק מוגבל, כינוס, פשיטת רגל, הפטר, ועוד גלריה של מושגים הדנים במחזור חיי העסק

מודעות והפנמה של מצב העסק

אחת הבעיות הגדולות בהתמודדות מול עסק חולה הינה המודעות של בעל העסק/חברה .במקרים רבים נתקלנו בבעלי עסקים שאינם מגיבים לסימפטומים של המחלה,  מתנהלים באופוריה, או בהכחשה, או באמונה שהמחלה תעבור מעצמה. ואפילו כאשר מחריפים הסימפטומים ומנהל הבנק  מזמין אותם לשיחה חריפה הם עדיין בתחושה שהכל בסדר ומנהל הבנק פשוט מתנכל להם.

במקרים כגון אלה נשאלת השאלה מה עוד צריך לקרות כדי שבעל העסק יכריז: העסק זקוק לעזרה ויתחיל בסדרת טיפולים  ובדיקות להבראת העסק .

 בשנים האחרונות גברה המודעות אצל בעלי עסקים, אין זו בושה לזמן יועץ עסקי ומומחה ארגוני פיננסי שיחלץ את העסק.משרד הכלכלה מאפשר לקבל יועץ בסבסוד ממשלתי במסגרת סיוע לעסקים ותוכנית מעוף לעסקים

 

סימפטומים פיננסים של  "עסק חולה"

 @1@ מסגרת ניכיונות גדלה

הגיעה למקסימום בבנק ואנחנו נדרשים למימון חוץ בנקאי: במילים פחות עדינות, פניה לגורמים חוץ בנקאיים לרבות לשוק האפור, אותו נהוג להגדיר "חברים טובים", "קרובי משפחה", שעיסוקם מכירת כסף בריבית שבועית או חודשית הנעה בין 3-10 אחוז בחודש.

 @2@ דחית צקים לספקים

תהליך של החלפת צקים או בקשה מהספק להציג את הצק במועד מאוחר יותר. זהו סימפטום לחוסר בהון חוזר כדי לממן פעילות או תגובה להפסד נצבר  תופעה זו פוגעת בקובץ העסק בחברות המידע העסקי כגון.   BDI   ואחרים. או שניהם גם יחד.

@3@ הבנק פונה לחברה/ עסק במקרים תכופים

 יותר מ 5 חריגות בחודש. ומתריע על התנהלות לקוייה, שעיקרה חריגות ממסגרת  "נקודות אדומות" בלשון הבנק  

 @4@ רשימת סימפטומים חריפים/ אקוטיים 

  1. בקשה ממוסדות לפרוס תשלומים. (מע"מ , ביטוח לאומי , מס הכנסה, ניכויים) .
  2. ספקים מקטינים אובליגו, מבקשים בטחונות ולא מספקים סחורות.
  3. החברה מבצעת "פקטורינג" ניכיון חשבוניות של לקוחות, במידה רבה.
  4. דחית תשלומים לעובדי החברה.
  5. בעלים שאינם יכולים למשוך משכורת חודשית.
  6. יתרות לקוחות חייבים הולכות וגדלות - מבטא גביה לקויה, או לקוחות שאינם משלמים בעקבות שרות לקוי, או פרופיל לקוחות קשה המעמיד את העסק בסכנה.
  7. תחילת החזרת צקים - זהו סימפטום מסוכן המעיד יותר מכל על "החמרה במחלה". יש בתהליך החזרת צ'קים לעסק משום איתות של הבנק  ללקוח:

 החזרת 2

צקים ראשונים במבטאת אי שביעות רצון של הבנק מניהול התזרים של הלקוח. יש והלקוח מפנים , משדר מודעות להתנהלותו, ומקבל אחריות מעשית על ניהול תזרים מזומנים באופן תקין.

החזרת 3

צקים נוספים   מבטאת אכזבה של הבנק מההזדמנות שניתנה ללקוח ומסר מאוד חריף שאם לא ישנה הלקוח  את אופן ההתנהלות מול הבנק  לא יהססו להגביל את החשבון. כהליך פורמאלי מתלווה להחזרת 5 צ'קים גם מכתב מבנק ישראל.

החזרת  5

הצקים הנותרם  - מבטא מבחינת הבנק החלטה להפסיק את פעילות החברה/עסק בבנק  ולהפכו  ל --לקוח  למוגבל  

 

BizVision  והבראת חברות

  אחת ההתמחויות בביז- ויזן הינה טיפול בעסקים בקשיים, שיש בהם מקצת מהסימפטומים שנימנו  לע"ל. תהליך הטיפול וההבראה יהיו קצרים ככל שהפניה תהיה מוקדמת עם התגלות התבחינים הראשונים.

 

עיקרונות מנחים בהבראת עסקים.

הבטחת מודעות ושיתוף פעולה של בעל העסק בתהליך ההבראה.

  1. טיפול במימד הפיננסי תזרימי באופן מיידי להחזרת האמון של הבנקים, ספקים,

   לקוחות  ועובדים בעסק .

 הכנת תוכנית פעולה להבראת הפעילות העסקית על כל מרכיביה:

  1.  חלוקת תפקידים , ניהול ייצור, רמת שרות גבוהה, תמחור ורווחיות, ניהול פרוייקטים, ועדכון מתמיד של אסטרטגית העסק בהתאם לתמורות בענף  

    שאלת השאלות !!! 

  2.  מדוע עסקים נעשים חולים???, צוברים את כל הסימפטומים שנימנו לעיל או מקצתם, כאן טמונה השאלה לגבי  הפרופיל העסקי של מי שצפוי להיות בקטגוריה - נדרש להבראה.

  3. בעתיד ייכתב מאמר על פרופיל העסק הצפוי להיות בקשיים. ואף ניסיון לתארך את מחזור חיי העסק